Bergen voor beginners - alles over Bergen in Noorwegen

Bergen | bezienswaardigheden | excursies vanuit Bergen | Bergen bezoeken | handig om te weten | weer & klimaat | links

Bergen weer & klimaat

Op het moment dat je Bergen bezoekt krijg je te maken met een gematigd zeeklimaat. Ja, inderdaad, dit is hetzelfde klimaattype als dat we in Nederland kennen. De grote overeenkomst is dat zowel Bergen als Nederland in een gematigde zone liggen en onder invloed staan van relatief warm zeewater. Het grote verschil is echter dat het in Bergen vaker en meer regent dan in Nederland. Veel meer zelfs, als je weet dat de gemiddelde jaarlijkse neerslagsom in Bergen gemiddeld ongeveer die keer zo hoog is als die in de Nederlandse weer-stad De Bilt.

Bergen bezienswaardigheden

In en rondom is er veel te zien en te doen, mede dankzij de ligging tussen de fjorden van Noorwegen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Bergen op een rijtje gezet:
Bergen bezienswaardigheden top 10

Regen als marketing tool

Toen wij zelf voor het eerst in Bergen verbleven werd de regen zelfs als marketingtool gebruikt. Het hotel waarin ik verbleef (het Zander K hotel, vlak bij het station) had in hun lift zelfs de regen argument gebruikt waarom hun restaurant zo goed zou zijn. Door de 266 dagen per jaar aan regen (volgens hun opgave) zouden de landbouwproducten zo mooi en lekker worden. En gelijk hebben ze wel een beetje, want van alleen zonneschijn krijg je geen prachtige groente of fruit. Daar is ook water voor nodig. Volgens de statistieken valt er gemiddeld ongeveer 2300 tot 2400 millimeter regen op jaarbasis.

Neerslagcijfers

De grote hoeveelheden neerslag waar Bergen ieder jaar op mag rekenen heeft de stad aan twee factoren te danken. Ten eerste is er een regelmatige aanvoer van instabiele lucht vanuit westelijke richting. Normaalgesproken zouden de regenbuien verder het land intrekken, maar de bergen rondom Bergen zorgen ervoor dat de buien vaak blijven hangen en boven de stad uitregenen. Vaak is er dagen achtereen sprake van buiig of regenachtig weer. In extreme gevallen kan dit weken of zelfs maanden aanhouden. Zo is er tussen 29 oktober 2006 en 21 januari 2007 iedere dag tenminste 1 millimeter neerslag gevallen. Dat gebeurde vaak in de vorm van regen en soms in de vorm van sneeuw.

De klimaatstatistieken zijn op dit moment gunstiger dan de werkelijkheid. Er is een tendens gaande dat de hoeveelheden neerslag de afgelopen jaren regelmatig boven het langjarige gemiddelde uitkomen. Hieraan zijn de klimaatveranderingen in Bergen zichtbaar. De statistieken gaan over de afgelopen drie hele decennia, waardoor de verhoogde neerslagsom nog niet geheel doorgedrongen is tot deze klimatologische statistieken. Wat voor de stad erger is, is dat er ook vaker meer regen in korte tijd valt. Dit veroorzaakt soms overstromingen en aardverschuivingen.

De grootste hoeveelheden neerslag vallen in het najaar. De maanden september, oktober en oktober kun je ronduit nat noemen met maandelijkse neerslagsommen die rond de driehonderd millimeter liggen. Het voorjaar is het gunstigste: de maanden mei en juni zijn met iets meer dan honderd millimeter (gemiddeld) de droogste maanden. Dat is nog steeds meer dan de gemiddeld natste maand in een willekeurige plaats in Nederland.

Dat het niet alleen maar regen (of in de winter sneeuw) is, laat het voorjaar gelukkig ook regelmatig zien. Zo reisden wij eind mei 2018 naar Bergen en hadden dagenlang strakblauwe luchten. Mensen die de foto's op deze website zien zullen daarom misschien wel denken dat de luchten bewerkt zijn.

Temperaturen

De temperaturen zijn relatief hoog voor een bestemming op 60,4 NB. Dat komt door de warme golfstroom die in de winter de kou tempert. Het is in de winter gemiddeld zelfs iets warmer dan in Nederland. In de zomer is het gemiddeld iets koeler dan in Nederland. Er zijn echter nog steeds voldoende warme dagen en ook regelmatig zomerse dagen. Tropische temperaturen van dertig graden Celsius of hoger worden slechts bij uitzondering gehaald. Wel komt het een aantal keren per jaar tot temperaturen die daar net onder liggen. Nachtvorst komt geregeld voor in de periode november tot en met maart. In oktober en april kan het 's nachts ook vriezen, echter is die kans al een stuk kleiner dan in de echte wintermaanden.

Zonneschijn

Omdat het regelmatig regent in Bergen, hangt er ook vrij vaak een wolkendek. Gemiddeld is het ongeveer zestig procent van de tijd zwaar tot geheel bewolkt. Ongeveer 10 tot 15 procent van de tijd is het half bewolkt terwijl het 25 tot 30 procent van de dag lichtbewolkt of onbewolkt is. Dat brengt het gemiddelde aantal uren zonneschijn per jaar op ongeveer twaalfhonderd. Hiermee mag je Bergen redelijk somber noemen.

De zon is het meeste te zien in de periode april tot en met augustus, met mei en juni als de duidelijk meest zonnige maanden. Dit is in absolute uren gerekend waarin de zon ongehinderd Bergen kan bereiken. Als je kijkt naar de verhouding daglicht en zonneschijn dan doen april, juli en ook augustus het ook nog wel goed. December is met gemiddeld een half uur zonneschijn per dag gewoon ronduit somber te noemen. Vaak laat de zon zich dan dagenlang helemaal niet zien.

Klimaattabel van Bergen

In onderstaande klimaattabel staan de langjarige gemiddelde waardes zoals die gemiddeld genomen voor Bergen gelden. Let op: klimaatcijfers bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Ze gelden slechts ter indicatie van het gemiddelde weer zoals het in bepaalde maanden in Bergen waargenomen is.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 1 C -3 C 1 uur 25 dagen 226 mm 7 C
februari 1 C -3 C 2 uur 21 dagen 169 mm 6 C
maart 4 C -2 C 3 uur 23 dagen 188 mm 6 C
april 7 C 1 C 5 uur 19 dagen 144 mm 6 C
mei 12 C 5 C 6 uur 18 dagen 111 mm 8 C
juni 15 C 9 C 7 uur 19 dagen 112 mm 11 C
juli 16 C 10 C 6 uur 20 dagen 157 mm 14 C
augustus 16 C 10 C 5 uur 21 dagen 190 mm 15 C
september 12 C 7 C 3 uur 26 dagen 273 mm 13 C
oktober 9 C 5 C 2 uur 27 dagen 257 mm 11 C
november 4 C 1 C 1 uur 26 dagen 296 mm 9 C
december 2 C -2 C 1 uur 26 dagen 224 mm 8 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Als je kijkt naar de temperaturen, de kans op regen en de hoeveelheid zon dan is de periode mei tot en met juli / augustus het meest geschikt voor een vakantie in Bergen. De maanden mei en juni zijn het beste. Dat is niet alleen vanwege de hoeveelheid zon, maar ook omdat de natuur dan op z'n mooist is.

Als je de fjorden wilt bezoeken en eventueel de rit met de befaamde Flmtrein wilt maken dan is de maand mei ideaal. Dit is regelmatig een periode met beter weer en rondom Flm zijn delen van de fjorden nog wit op de toppen. Naarmate het voorjaar vordert smelten sneeuw en ijs wel snel voor de spreekwoordelijke zon weg.

Meer info over Bergen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Bergen:
5x zien & doen in Bergen
Bergen bezienswaardigheden top 10
Bergen in n dag
Bergen in 24 foto's
Bergen tips
Bergen weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Bergen

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy