Excursies vanuit Bergen

Bergen ligt aan de Noorse westkust, in de aantrekkelijke provincie Hordaland. Dat betekent fjorden, een fraaie natuur en volop mogelijkheden om actief bezig te zijn. Het zou zelfs jammer zijn als je je alleen maar beperkt tot de stad Bergen, hoe leuk deze tweede stad van Noorwegen ook is. Een boottocht waarbij je een fjord of meerdere fjorden bezoekt is eigenlijk een must als je hier bent. Er is echter meer te zien en te doen. Op deze pagina hebben we de leukste activiteiten en bezienswaardigheden beschreven die buiten de stad Bergen liggen en vanuit Bergen prima als excursie te doen zijn.

Halve dag tour naar Skjerjehamn

Als je het drukke stadsleven even wilt ontvluchten, dan is het een aanbeveling waard om de excursie naar het charmante Skjerjehamn te boeken. Deze oude handelsplaats aan de Sognefjord haven bevindt zich op het nabij gelegen eiland Sandø. Tijdens deze vier uur durende excursie maak je kennis met de cultuur, de kunst en onder andere waar de lekkerste zalm vandaan komt. De overtocht naar Skjerjehamn duurt ongeveer anderhalf uur en wordt per zeilboot afgelegd. Je voert onderweg langs fjorden en het indrukwekkende groene bergachtige landschap van Noorwegen. Eenmaal aangekomen heb je een klein uurtje de tijd om de omgeving te verkennen.

Meer info over deze excursie

Skjerjehamn

Fjordencruises

Een heuse fjordencruise mag eigenlijk niet ontbreken, wanneer je Scandinavië bezoekt. Eén van de allermooiste fjordencruises in Bergen is die langs de kilometerslange Osterfjord naar Mostraumen. Tijdens deze drie uur durende catamarancruise kun je genieten van een werkelijk fantastisch uitzicht op de stad Bergen hen het immer mooie Bryggen, de pittoreske plaats Modalen, indrukwekkende bergformaties, watervallen en ander natuurschoon. Het vertrek vindt plaats vanuit de haven bij de vismarkt en komt daar ook weer terug.

Een andere indrukwekkende fjordencruise vanuit Bergen is die naar Rosendal en Folgefonn. In een tijdsbestek van ongeveer zes uur, vaar je vanuit de haven van Bergen en zet je koers richting het centrum van Rosendal. Hier breng je een bezoek aan het Folgefonna National Park. Vervolgens is er nog een optie om het kasteel ‘Barony’ en de bijbehorende tuin te bezoeken. Maar je kunt natuurlijk ook zelf je tijd inplannen. Eventueel is er ook nog een lunch bij te boeken.

Fjordencruises

Fietsen

Het Noorse landschap is leuk uitdagend voor het maken van fietstochten. De routes worden duidelijk weergegeven. Enige ervaring en training is natuurlijk welkom, maar je kunt er ook voor kiezen om kleine tochten af te leggen en vooral te genieten van het landschap en de natuur. Of een combinatie met andere activiteiten. Echte uitdagingen liggen dan ook in de meerdaagse tochten. Tijdens zo’n meerdaagse tocht kun je dan een combinatie maken met fietsen, een treinreis door bijvoorbeeld de Flåm Vallei, bezoek aan een concert of museum, raften, kajakken, bootsafari en/of wandelen. Check wel even vooraf of de overnachting tijdens zo’n meerdaagse tocht ook is inbegrepen.

Wandelen

Beschik je over een redelijke conditie, goede schoenen en een goed humeur? Dan is het zeker leuk om eens een wandeling in de omgeving van Bergen te maken. De ijle lucht, het bergachtige en groene landschap in combinatie met water, vormen hier een uitstekend recept voor. Een van de mooiere wandelingen is die van de zeven bergen. Met name de bekende Mount Fløyen en Mount Ulriken zijn erg populair. Bij deze bergen is het mogelijk om per tram of kabelbaan naar boven te gaan en dan wandelend weer af te dalen. Het is wel verstandig om even van te voren de weersverwachting te checken. Naast de wandelingen in de natuur zijn er ook wandelingen in het centrum te maken. Onderweg krijg je van de gids allerlei details en wetenswaardigheden te horen die onderdeel zijn van de geschiedenis.Paardrijden

Met een rit per paard ben je echt één met de natuur. Vanaf de rug van het paard is je uitzicht ook beter en je ervaringen zeker anders. Soms wordt er enige ervaring vereist met paardrijden, maar ook voor nieuwelingen zijn er zeker mogelijkheden. Geef dit wel duidelijk aan aan de begeleider. De routes die bewandeld worden zijn vaak voor de paarden niet onbekend. Zij weten meestal zelf heel goed de weg en hebben weinig aanmoediging nodig. Het is wel verstandig om een goed zittende broek en stevige schoenen aan te hebben.

Flåmbaan spoorlijn

De treinroute met de Flåmbaan spoorlijn is een populaire excursie in Bergen. Zo niet, de populairste. Tijdens de prachtige reis vanuit Flåm naar het Myrdal bergstation, passeer je de mooiste panoramische uitzichten die de regio te bieden heeft. Denk hierbij aan bergen, watervallen, kloven, rivieren, besneeuwde bergtoppen en spectaculaire hellingen. Elk seizoen levert nieuwe gezichten op deze inspirerende en fascinerende en bovenal wonderschone treinreis.

Meer info over de Flåmbaan

Flåmbaan