Bezienswaardigheden in Bergen

Bergen bezoeken betekent dat je volop keuze hebt uit interessante musea en andere bezienswaardigheden. Er valt volop te zien en te doen, zodat je je wel een paar dagen kunt vermaken in deze aantrekkelijke kuststad. Daarnaast kun je vanuit Bergen ook nog allerlei activiteiten ondernemen of leuke excursies maken. Zo kun je vanuit Bergen de florden bewonderen of een tochtje over de Flåmbaan spoorlijn ervaren.

Op deze pagina hebben we een selectie gemaakt van de meest interessante bezienswaardigheden en musea in Bergen zelf.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Bergen bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Bergen.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Bergen
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Bergen via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Bergen via Tiqets

Gamle Bergen

Net even buiten het centrum van de stad kun je het openlucht museum van Bergen bezoeken. Diverse ingerichte houten huizen uit het verleden, vormen in Gamle Bergen een decor zoals dat omstreeks de achttiende en negentiende eeuw er uit moet hebben gezien. In de huizen zijn historische werkplaatsen vertegenwoordigd waar je een kijkje kunt nemen. Het Gamle Bergen museum werd in 1946 geopend. Het begin van het openlucht museum is ligt bij het ‘Elsesro’ huis en langzaam maar zeker is hier een klein dorp ontstaan. Met het verloop van elke minuut waan je je steeds verder terug in de tijd. Op fascinerende wijze maak je hier kennis met de oude Noorse cultuur zoals die honderd of twee honderd jaar geleden plaatsvond.

Meer info over Gamle Bergen

Bryggen

Het meest historische en populaire deel van de Noorse stad Bergen staat bekend als Bryggen of Tyskebryggen. De geschiedenis van de kenmerkende gekleurde traditionele koopmanshuizen gaat terug naar het begin van de achttiende eeuw. Ver voor die tijd stond Bergen al bekend als Hanzestad. Het floreerde vooral tussen de vijftiende en zestiende eeuw. Hoewel de stad meerdere keren geteisterd is door brand, hebben een aantal van de karakteristieke handelshuizen het wonderbaarlijk overleefd. Anderen werden zo goed als mogelijk gereconstrueerd. Het heeft in ieder geval geresulteerd in een notering op de lijst van werelderfgoederen van Unesco. In de haven Vågen wordt nog altijd druk handel gedreven. En natuurlijk is er ook ruimte voor de plezier jachten.

Achter de handelskade treft je zowel oude en nieuwe architectuur. De smalle steegjes lijken echter nog immer de vervlogen tijden te herbergen. In het nabij gelegen Bryggens Museum kun je je verdiepen in allerlei details uit het verleden. Andere interessante en fascinerende bezienswaardigheden in Bryggen zijn de Mariakirken en het Hanseatiske Museum en Schøtstuene.

Meer info over Bryggen

Bryggen

Byparken

In het verlengde van de vijverpartij Lille bevindt zich het overwegend groene park Byparken. Dit stukje natuurschoon van de stad Bergen wordt, zeker met zonnig weer, dankbaar in gebruik genomen door studenten, jonge gezinnen en andere dagjes mensen. Door de centrale ligging is Byparken voor veel mensen heel toegankelijk en de bezienswaardigheden er omheen trekken eveneens veel bezoekers aan. Enkele opmerkelijke bezienswaardigheden in het park, zijn het standbeeld van componist Edvard Grieg, het Harald Sæverud sculptuur en de muziekkoepel uit 1886. Het Festplassen plein aan de vijver Lille Lungegårdsvann, wordt regelmatig gebruikt voor festiviteiten.

Byparken

Akvariet i Bergen

Op de zuidelijke oever aan de ingang van de haven van Bergen bevindt zich het aquarium van de stad. Jong en oud kan hier genieten van de kleurrijke onderwaterwereld, zoals die zich in de omgeving afspeelt. Behalve vele kleurrijke vissoorten zijn er ook pinguïns, zeehonden, reptielen en krokodillen te bewonderen. Alle indrukken die je opdoet in Akvariet i Bergen, kun je vervolgens even rustig verwerken in de brasserie.

Meer info over Akvariet i Bergen

Akvariet i Bergen

Bryggens Museum

Aan de Dreggsallmenningen op nummer 3 bevindt zich het Bryggens Museum van Bergen. Al sinds de oprichting in 1976 weet het museum vele bezoekers aan zich te binden. Het Bryggens Museum werd gebouwd over de plek waar verschillende ruïnes zijn bloot komen te liggen na de alles verwoestende brand in 1955. Zij zijn nu onderdeel van het museum. Uiteenlopende voorwerpen uit de middeleeuwen die toen gevonden werden, worden hier eveneens tentoongesteld.

Meer info over het Bryggens Museum

Bryggens Museum

Grieghallen

Hét podium van Bergen is vernoemd naar de Noorse componist Edvard Hagerup Grieg en staat dus bekend als Grieghallen. Deze moderne concerthal werd omstreeks 1978 gebouwd naar een ontwerp van Knud Munk. De meer dan vijftienhonderd zitplaatsen worden dagelijks in gebruik genomen voor uiteenlopende voorstellingen, concerten, exhibities en conferences. In 1986 was dit nog voor het Eurovisiesongfestival. Als cultureel centrum is Griephallen niet meer weg te denken. Met name tijdens de ‘Bergense Festspillene’ stromen de bezoekers uit binnen en buitenland toe. De Grieghallen neemt dan ook een belangrijke plaats in binnen de samenleving.

Meer info over de Grieghallen

Grieghallen

Fantoft Stavkirke

Ongeveer halverwege de twaalfde eeuw werd er in het dorp Fortun de houten ‘Fantoft Stavkirke’ gebouwd. Deze opmerkelijke kerk staat inmiddels in Bergen, aangezien het omstreeks 1883 werd verplaatst. Destijds werden de drakenkoppen, die op de twee bovenste daken te zien zijn, er op gemonteerd. Volgens de Noren zouden zij kwaden geesten verdrijven. Inmiddels kijken we naar een replica, aangezien Fantoft Stavkirke door een brand in 1992 werd platgelegd. Later is gebleken dat de brand was aangestoken. De reconstructie nam zes jaar tijd in beslag.

Fantoft Stavkirke

Hanseatiske Museum

Direct aan de kade in Bryggen kun je een bezoek brengen aan het informatieve Hanseatiske Museum. Dit museum biedt je de gelegenheid om in de Noorse geschiedenis te duiken. En dan met name die van de stad Bergen. Sinds de oprichting in 1872 heeft het museum er alles aan gedaan om haar bezoekers mee terug in de tijd te nemen en kennis te laten maken met de eigen cultuur en gebruiken. Het Hanseatiske Museum is gevestigd in een koopmanswoning die eens toebehoorde aan Johan Wilhelm Olsen. Het interieur is authentiek en origineel, wat het huis één van de best bewaarde panden uit de geschiedenis maakt.

Meer info over het Hanseatiske Museum

Hanseatiske Museum

Norgens Fiskerimuseum

De geschiedenis van de visserij in Noorwegen wordt helder en duidelijk uitgelegd in het ‘Norgens Fiskerimuseum’. Zowel het pand waarin het museum is gevestigd, als de invulling, zorgen voor een boeiende duik in de geschiedenis. Met name de interactieve onderdelen zijn erg leuk. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan traditionele boten, tradities, de zee, het leven in de zee en het belang van de zee. Tot slot is het erg leuk om aan het eind van je bezoek een roeiboot te huren om de omgeving van het museum vanaf het water te bekijken.

Meer info over het Norgens Fiskerimuseum

Mount Fløyen

Fløyfjellet of Mount Fløyen is een kenmerkende berg in Noorwegen. Het maakt onderdeel van de zeven bergen die je rondom de stad Bergen kunt bezoeken. Fløyen is een berg die veelal bezocht wordt om er te genieten van het fraaie uitzicht over de stad, de haven en de regio. Het uitwijkplatform is gemakkelijk bereikbaar met de Fløibanen funiculaire. Deze trambaan voert je in minder dan zeven minuten vanuit het centrum naar de top van Mount Fløyen. Eenmaal boven kun je genieten van het uitzicht vanaf het terras of op de treden bij het uitkijkpunt. Het opstap station is te vinden aan de Øvregaten, niet ver van de vismarkt ‘Fisketorget’.

Mount Fløyen

Domkirken

Omdat vis altijd een belangrijke bron heeft inkomsten heeft gegenereerd, mag je eigenlijk de vismarkt van Bergen niet overslaan. Al sinds de dertiende eeuw wordt de vers gevangen vis uit de regio hier verhandeld. De huidige locatie werd al in 1556 veilig gesteld en het moderne overdekte deel is gebouwd in 2012. Restauranthouders komen hier graag hun koopwaar halen en ook de lokale bevolking weet hier zijn ingrediënten te halen. Als toerist is het een charmante plek om te bezoeken binnen het hart van de stad. Je krijgt meteen een duidelijk beeld van de dagelijkse gang van zaken in Bergen. Het is voor de visliefhebbers zelfs mogelijk om je eigen gerecht samen te stellen die ter plaatse voor je wordt bereid. Verser kan haast niet.

Fisketorget

Fisketorget

Mount Ulriken

De kabelbaan van Bergen is het vervoersmiddel om Mount Ulriken te bezoeken. De kabelbaan vertrekt vanuit het station aan Haukelandsbakken en brengt je in zeer korte tijd zo’n 643 meter boven zeeniveau. Eenmaal boven kun je bovenal genieten van een spectaculair uitzicht, maar ook deelnemen aan uiteenlopende activiteiten. Denk hierbij aan wandelroutes, ziplinen, bergbeklimmen en/of relaxen bij Restaurant Sky. Vanuit het centrum van Bergen kun je middels een rit met de Ulriken Express afgezet worden bij de Ulriken Kabelbaan. De retour rit is inbegrepen.

Meer info over Mount Ulriken

Bergenhus

De vesting Bergenhus is een erfenis uit de dertiende eeuw. Vanaf deze strategische plek aan het begin van de haven Vågen, was het niet moeilijk om indringers tijdig waar te nemen. Het beschermen van de haven en de stad was dan ook zeer belangrijk voor het behoudt van de handel in de stad Bergen. Bergenhus heeft behalve als vesting ook als koninklijke residentie, gevangenis en als militair hoofdkwartier gediend. Bij Bergenhus behoren ook de Kristkirken, Håkonshallen, Rosenkrantztårnet en Sverresborg. Met name de Håkonshallen uit de dertiende eeuw is een prachtige verschijning. Tegenwoordig is deze prachtige locatie in gebruik voor het geven van concerten en organiseren van evenementen.

Bergenhus

Edvard Grieg Museum Troldhaugen

De Noorse componist Edvard Grieg en diens vrouw bewoonden sinds 1885 een prachtige villa in Bergen. Als kind werd Grieg al opgemerkt om zijn pianospel en werd hij door zijn ouders gestimuleerd om dit verder te ontwikkelen. Zijn discipline en talent hebben hem geen windeieren gelegd. Edvard Grieg groeide namelijk uit tot een begenadigde componist die grote ambities wist te verwezenlijken. De Noren zijn er trots op. Zijn voormalige villa is tegenwoordig ingericht als museum. Tot zijn overlijden in 1907 verbleef hij hier met zijn echtgenote. Buiten de woning is een gebouw aan het meer, waar hij zich graag terug trok om bezig te zijn met zijn muziek. Zijn graf is eveneens niet ver hier vandaan. Aan dit zelfde meer is hij begraven, in de rots waar de laatste zonnestralen van de ondergaande zon weerkaatsten.

Meer info over het Edvard Grieg Museum

Bergen Kunstmuseum

Verdeeld over vier locaties kun je in het Bergen Kunstmuseum (KODE) genieten van uiteenlopende nationale en internationale kunst. Sinds 1999 zijn drie musea gefuseerd die samen het KODE vormen, namelijk Ole Bull Museum Lysøen, Harald Sæverud Museum Siljustøl en Edvard Grieg Museum Troldhaugen. Samen zijn zij goed voor zo’n vijftigduizend objecten die je er kunt bewonderen. Drie van de vier vestigingen van KODE zijn te vinden aan de rand van het park Byparken en de Lille Lungegårdsvannet vijver, aan de Rasmus Meyers allé. De vierde vestiging ligt aan de Nordahl Bruns Gate.

Meer info over het Bergen Kunstmuseum

Bergen Kunstmuseum