Bergen bezoeken

Stel dat je besloten hebt om Bergen te bezoeken. Hoe lang moet je uittrekken voor je stedentrip? Waar kun je het beste overnachten? Hoe zit het met de prijzen? Waar kun je het beste winkelen? Waar moet ik verder rekening me houden tijdens mijn stedentrip in Bergen? Hoe zit het met het vervoer in Bergen?

Hier vind je informatie over van alles wat te maken heeft met het bezoeken van Bergen. Op onze pagina ‘handig om te weten‘ lees je nog meer handige weetjes over Bergen zoals taal, fooien, geld, tijdsverschil, veiligheid en meer praktische informatie.
Cruisebestemming Bergen

Bergen wordt veel bezocht door cruisepassagiers. Veel cruises die de Noorse westkust aandoen meren ook aan in Bergen. Meestal arriveren ze vroeg in de ochtend (tussen 7:00 en 8:00 uur) om aan het einde van de middag of begin van de avond de haven van Bergen weer te verlaten. Zo’n dagje is voldoende om een goede indruk van de stad te hebben. Je kun gemakkelijk een groot deel van de hoogtepunten van Bergen zien op zo’n dag, zeker als het weer een beetje mee wil werken. Op de drukste dagen leggen er vaak wel vier of vijf cruiseschepen aan in Bergen. Met gemiddeld zo’n vijftienhonderd tot tweeduizend passagiers per schip zorgt dat voor redelijk wat toeristen die op dergelijke dagen rondlopen in de stad. Omdat deze toeristen aan het einde van de dag Bergen ook weer verlaten zie je dat het aantal toeristen dat in de avonduren nog in Bergen rondloopt vaak minder is dan wat je overdag op straat ziet. Toch vallen deze verschillen toch ook wel mee, want van de toeristen die wel in Bergen overnachten verlaat juist overdag een redelijk deel Bergen. Zij gaan er dan op uit om met een fjordentocht iets van de vele fjorden rond Bergen te zien, om met de trein het magische binnenland te ontdekken of om van de natuur te genieten op één van de bergen die Bergen omringen.

Cruisebestemming Bergen

Wil je zelf Bergen met een cruise bezoeken? Dat kan. Het leuke is dat je bij redelijk wat cruises die Bergen aandoen gewoon in Amsterdam aan boord stappen. Je hoeft dan niet eerst naar Noorwegen te vliegen, maar kunt gewoon met de trein of auto naar Amsterdam reizen, daar inschepen en vervolgens vaar je comfortabel naar Noorwegen toe. Er zijn verschillende aanbieders van Noorwegen cruises.

Naar Bergen reizen

Niet iedereen arriveert met een cruiseschip in Bergen. Een redelijk deel van de Nederlandse toeristen vliegt naar Bergen. Als je vanuit Amsterdam wilt vliegen dan is KLM de enige luchtvaartmaatschappij die dat rechtstreeks doet. Andere luchtvaartmaatschappijen zoals SAS, Lufthansa, Finnair en Norwegian kunnen je met een overstap naar Bergen brengen. Als je met KLM van of naar Bergen vliegt dan hoef je niet lang aan boord te zitten. Een rechtstreekse vlucht neemt meestal nog geen anderhalf uur in beslag. De prijzen voor een retourticket beginnen zo rond of iets boven de honderdvijftig euro. Gemiddeld wordt er tussen de 200 en 250 euro neergeteld voor een vliegticket tussen Amsterdam en Bergen.

vliegen naar Bergen

Met de auto naar Bergen reizen kan ook. Dat is vooral handig als je een flinke rondreis wilt maken en redelijk wat spullen mee wilt nemen, bijvoorbeeld als je wilt gaan kamperen. Je kunt ook met de kamper naar Bergen rijden. In kilometers de kortste route betekent dat je vanuit Utrecht ruim vijftienhonderd kilometer moet rijden en het stuk tussen Denemarken en Noorwegen met een veerboot aflegt. De pure reistijd bedraagt dan ruim twintig uur. Dat is exclusief oponthoud door files of drukte en zonder de pauzes. Je zult toch regelmatig een keer moeten tanken, wat moeten eten of even de benen strekken. Als je naar de totale reistijd kijkt dan is het aannemelijk dat je dit over tenminste twee dagen spreidt.

Wil je veerboten totaal vermijden dan moet je op ruim vierhonderd extra kilometers rijden rekenen. Je rijdt dan via Kolding en Kopenhagen in Denemarken naar Malmö en vervolgens Gotenborg in Zweden. Ten zuiden van Oslo ga je de grens tussen Zweden en Denemarken over om vervolgens dwars door het prachtige Noorse landschap in westelijke richting naar Bergen te rijden. De pure reistijd exclusief pauzes, onderbrekingen en drukte bedraagt tussen de 23 en 24 uur als je vanuit centraal Nederland naar Bergen rijdt.

De trein is natuurlijk ook nog een optie. Als je vanuit Nederland met de trein naar Bergen wilt gaan dan heb je een vrij lange reis voor de boeg. Reken op totaal iets van tegen de dertig uur, waarbij je meerdere keren over moet stappen. Je kunt dit traject ook niet zomaar eventjes online boeken. Een ander idee is om met het vliegtuig naar Oslo te vliegen (meer keuze in vliegtickets dan Bergen) en van daaruit met de trein naar Bergen te reizen. Hiermee bespaar je je de saaiere reis tussen Nederland en Oslo en stap je eigenlijk op de trein waar het echt mooi begint te worden. De bijna zeven uur durende treinrit van Oslo naar bergen mag als één van de mooiere treinreizen in Scandinavië gezien worden. Op tijd reserveren is aan te raden, zeker als je in het drukkere seizoen wilt reizen. Bij het boeken kun je meteen je stoel reserveren. Toch wel handig als je bij het raam wilt zitten. Reserveren kan via de website van de Noorse spoorwegen.

met de trein naar Bergen

Hoe lang naar Bergen reizen?

Een vraag die je jezelf waarschijnlijk zult stellen is hoe lang je nodig hebt om Bergen en eventueel de omgeving te ontdekken. Als je alleen de stad zelf wilt ontdekken dan is één volle dag eigenlijk wel voldoende. Je zult dan wel keuzes moeten maken, maar wie bijvoorbeeld met een cruiseschip in bergen arriveert en daardoor maar één dag ter beschikking heeft, dan zal die persoon redelijk wat kunnen zien en doen binnen die dag. Lees bijvoorbeeld maar het verhaal ‘Bergen in 1 dag: de highlights van Bergen‘ maar eens. Dit artikel geeft een goede blauwdruk voor een dagje in Bergen waarbij je een redelijk deel van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bergen kunt ontdekken.

Op het moment dat je wat meer de tijd wilt nemen om Bergen te ontdekken dan heb je al een tweede dag nodig. Dat is zeker zo als je ook Mount Fløyen wilt bezoeken. Ons advies is, mits het weer het toelaat, om met de kabeltram (de Fløibanen) omhoog te gaan en lekker wandelend binnen een uurtje weer naar het centrum te gaan. Je kunt een tweede dag ook gebruiken om een fjordencruise te doen of om de treinrit van Flåm naar Myrdal te doen. Of beter nog: een combinatie van beiden op één dag. Als je drie dagen gaat dan kun je als je het goed plant Bergen vrij uitgebreid zien én het achterland (fjorden en/of treinrit) doen.

Bergen Card

Vervoer in Bergen

Bergen zelf is een vrij grote stad. Het is zelfs de tweede stad van Noorwegen. Het centrum is echter vrij compact en de meeste bezienswaardigheden van Bergen liggen redelijk centraal. Daardoor kun je eigenlijk veel te voet doen in Bergen. Je moet natuurlijk wel goed ter been zijn en geen serieuze gezondheidsklachten hebben. Wil je het jezelf gemakkelijk maken dan kun je gebruik maken van het openbaar vervoer of van de speciale toeristenbus. Qua openbaar vervoer kun je kiezen uit de bus en de tram (Bergen Light Rail). In veel gevallen zul je eerder de bus dan de tram pakken. Er is immers maar één tramroute en die loopt vanuit het centrum (Byparken) via het treinstation naar de luchthaven. De tussenstops die tussen het station en de luchthaven liggen worden door toeristen amper gebruikt. In het centrum is het daarom vooral de bus die men pakt. Let wel op de tijden. De meeste bussen rijden helaas niet in een erg hoge frequentie, waardoor je soms best lang op je bus moet wachten.

Met de Bergen Card kun je gratis gebruikmaken van zowel de bus als de lightrail. Als je die niet hebt, dan kun je losse kaartjes kopen. Voor de lightrail kan dat bij de automaten die je bij de haltes aantreft. Bustickets zijn op verschillende plekken te koop: uit automaten bij sommige haltes, bij de toeristische dienst, bij sommige kiosken en supermarkten en bij de toeristische dienst van Bergen.

Veel toeristen kiezen voor de hop-on-hop-off toeristenbus die een rondje door Bergen rijdt. Deze rode dubbeldekkerbussen rijden langs de belangrijke bezienswaardigheden en populaire plekken voor toeristen in Bergen. Gedurende de geldigheid van je ticket (24 uur) kun je onbeperkt in- en uitstappen. Onderweg krijg je via de audiogids uitleg over de stad, de geschiedenis van Bergen en alles wat je onderweg tegenkomt.

Vervoer in Bergen

Transport van de luchthaven naar de stad

Luchthaven Bergen-Flesland ligt ongeveer achttien kilometer ten zuiden van het centrum van Bergen. Er zijn vier manieren om van het vliegveld naar de stad te reizen: met een (huur)auto, met een taxi, met de bus of met de lightrail. Als je een auto huurt dan gebruik je die vanzelfsprekend ook om mee van het vliegveld naar de stad te reizen. Indien je een auto wilt huren dan kunnen wij Sunny Cars aanbevelen als autoverhuurder. Dit bedrijf heeft een uitstekende reputatie op het gebied van autoverhuur op vakantiebestemmingen en werkt alleen maar samen met betrouwbare autoverhuurders die geen kleine lettertjes of verborgen kosten hanteren.

De taxi is natuurlijk de meest efficiënte wijze om naar de stad te reizen. Deze rijdt immers direct naar de gewenste bestemming. Daar staat wel tegenover dat taxi’s in Noorwegen vrij prijzig zijn en dit niet het voordeligste alternatief is. Reken al snel op 50 tot 60 euro.

De bus en de lightrail (de tram) zijn de voordeligste oplossingen. De tram is gratis als je een Bergen Card hebt en die al geactiveerd hebt. Anders betaal je iets van 4-5 euro per persoon per enkele reis. Met de tram ben je ongeveer 40-45 minuten onderweg. De frequentie van de tram is afhankelijk van het moment van de dag en van de week van de dag. Meestal rijdt de tram iedere vijf tot tien minuten. Op zondagochtend en zondagavond ligt de frequentie aanzienlijk lager. De bus is bijna twee keer zo snel, maar ook ruim twee keer zo duur: ruim tien euro per persoon per enkele reis. Je kunt uitstappen bij het busstation, bij Festplassen in het centrum of bij het Radisson Blu hotel in Bryggen. Deze Flybussen rijdt iedere tien minuten.

Transport van de luchthaven naar de stad